Mit tud az automata fejpajzs és hogyan válasszon védőeszközt?

Az automata fejpajzs maximálisan meg tudja óvni a viselőjét a hegesztés kockázataitól. Már csak el kell dönteni, hogy milyen típusnak veszi a legnagyobb hasznát.

A hegesztés veszélyekkel teli szakma

Automata fejpajzs, fejpajzs webshopA hegesztéshez olyan eszközöket, berendezéseket és technológiát használnak, amik fizikai veszélyt jelentenek a szakemberre. A hegesztés ívhatással és lánghatással is jár, ami hőhatást, sugárzást és mechanikai hatást is jelent az emberre. A hegesztőnek veszélybe kerül a bőre, a szeme és a tüdeje, légzőszervei is.

A hegesztési hőmérséklet rendkívül magas, akár a 3600 celsiust is elérheti. Ilyen körülmények között csakis megbízható és hiánytalan védőöltözetben szabad a munkát elvégezni. Nem véletlen, hogy megkövetelik a minőségi besorolást kapott védőeszközök alkalmazását.

A szemvédelemre és az arcvédelemre tervezett munkavédelmi eszközöket európai szabvány szerint osztályozzák. Az EN 379 szabvány 1-3 közötti értékek alapján minősítik a védőeszköz hatékonyságát. Az egyes érték jelenti a legmagasabb pontozást, ha az optikai tisztaságot veszik figyelembe. Az automata fejpajzsok ezen kívül négy osztályba sorolhatóak optikai osztály, transzmisszió, fénydiffúzió és fényszög függőség szerint.

A fejvédelem kiemelkedő fontossággal bír

Automata fejpajzs, fejpajzs webshopA hegesztés feladatai nem igénylik a fejpajzs állandó viselését, illetve a védőpajzs leeresztését. Az előkészületek vagy a varrat tisztítása szabad szemmel is elvégezhetőek. A szakembernek két kézzel kell végeznie ezeket a feladatokat, így az automata működésű fejpajzs nagy mértékben gyorsítja és biztonságosabbá teszi a hegesztést.

Az automata fejpajzsok érzékelik, mikor nő meg kritikus érték fölé a hőmérséklet, illetve reagálnak a hegesztés fényhatásaira. A kijelzők automatikusan besötétednek, ha védelemre van szükség, anélkül, hogy a hegesztőnek a kezét kellene használnia.

Léteznek olyan pajzs típusok, amik friss levegőt is be tudnak fújni a sisakba, ezek a különösen szennyezett levegőjű munkaterületekre ajánlottak. Egyes modelleket oldalsó üveggel, szélvédővel is elláttak, így ezek szélesebb látómezőt adnak a hegesztőnek.

Az automata fejpajzs működése

Automata fejpajzs, fejpajzs webshopA korszerű automata fejpajzsokba olyan alkatrészeket építenek be, amik képesek érzékelni a hegesztő ív fényét, megszűrik az infravörös,ultraibolya sugarakat. Rendelkeznek  LCD kijelzővel és elektronikus vezérléssel. 

Az automata fejpajzs ezeknek az elemeknek a segítségével egyszerűen és megbízhatóan működik: a szenzorok érzékelik a fényt, a hőmérsékletet, jelet küldenek a vezérlésnek, ami a kijelzőt aktiválja. A kijelző azonnal besötétedik és nem engedi, hogy a hegesztő fizikai károsodást szenvedjen el a munka ideje alatt.

Az új munkavédelmi eszköz kiválasztásához íme néhány fontos szempont

  • Minden vásárlás előtt mérlegelni kell, hogy mire képes a védőeszköz.
  • Figyelembe kell venni, hogy milyen fokú védelemre van szükség az adott munkakörnyezetben. 
  • A fejpajzs beállítási lehetőségeit sorra kell venni.
  • A fejpajzs érzékenysége, szenzorainak száma is árulkodik a védőeszköz teljesítményéről.
  • Csak beltéri munkához kell vagy kültéren is szükség van a védőeszközre?
  • Elég kényelmes lesz e a fejpajzs, illetve ár-érték arányban megéri e a vásárlás?

A hegesztés kellékeit megtalálja a termék kínálatunkban. A fejpajzs webshopunk mindenki előtt nyitva áll, aki felkészülten szeretne minden hegesztésnek nekivágni. Érezze magát teljesen biztonságban és tegyen meg mindent azért, hogy csak a feladatára tudjon koncentrálni munka közben!

A boltunkban kapható termékekről érdeklődjön a honlapunkon megadott elérhetőségek egyikén!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hegesztéstechnika hegesztőpajzs